U ovom blogu donosimo nekoliko bitnih informacija o pamuku.
Pamuk potječe iz područja Indokine, ekvatorijalnog dijela Afrike, Perua i Meksika. Zauzima prvo mjesto među kulturama za proizvodnju vlakna i prvo je mjesto u tekstilnoj industriji. Vlakno se formira na sjemenu. Dugo vlakno ili lint najviše se iskorištava za proizvodnju odjeće, tekstila za različite namjene, konca, ali i u industriji papira, filtra i ribarskih mreža. Vlakno može izdržati jako visoke temperature i ima veliku apsorpcijsku sposobnost, pa se iskorištava i za proizvodnju specijalnih tehničkih tkanina u industriji automobila. Od 100 kg sirovog pamuka (vlakna i sjemena zajedno) dobiva se oko 32 kg dugog vlakna, 1 kg kratkog vlakna i 67 kg sjemena.
Također, sjeme pamuka sadržava 17 – 19 % ulja, koje služi za izradu sapuna i sl. a ako se rafinira, može se iskoristiti i za proizvodnju margarina i ulja za konzerve. Stabljika se može koristiti za izradu građevnog materijala i različitog kartona.
Otkako je otkriven, postao je broj jedan kada su u pitanju naše majice, hlače, rublje, deke, posteljina i koristimo ga u mnogim drugim stvarima u kojima nam je od nebrojene koristi.
Iako su prve asocijacije na pamuk udobnost i nježan dodir koje pamuk pruža, kao i prirodnost samog tekstila, on se odlikuje i mnogim drugim karakteristikama koje su ga učinile nezamjenjivim u životima ljudi iz cijelog sveta.
No, pređimo na suštinu – šta je to što pamuk čini tako dobrim saveznikom ljudske svakodnevice i kako to da mu nismo našli zamenu hiljadama godina? Sve o svom omiljenom nježnom materijalu tj. o pamuku pročitajte u tekstu.
Karakteristika pamuka
Pamučna tkanina toliko je rasprostranjena i pronalazi upotrebnu vrijednost u toliko različitih stvari, da ne čudi što postoje razne podjele pamuka po namjeni i kriterijima. Na primjer, vrste pamuka mogu se odrediti prema: boji, debljini, masi, pa i porijeklu vlakna pamuka, ali i prema mnogim drugim kriterijumima. Iako jako mnogo koristimo pamuk, sigurno su Vam ladice i ormari puni vrste pamuke za koje još uvijek niste ni čuli. Evo samo nekih od njih: katun kreton, koton, perkal, etamin, zefir, muslen., panama, batist, rips, klot, baršun…
U čemu je tajna ovog popularnog materijala zvanog pamuk?
To je skup radnji i skup velikog truda koji su uloženi da bismo mogli uživati u nježnoći pamuka.Vlakna se tuku kako bi se uklonila strana tijela. Zatim se vlakna usmjeravaju u istom smjeru, čineći ih paralelnim razdvajanjem, bojenjem i čišćenjem. Na kraju dobivamo vrlo debelu vrpcu za kardiranje.
Istezanje se sastoji u prolaženju vlakana između različitih valjka rotiranjem brže i brže kako bi se produžio rezni karton kako bi se uskladila njegova debljina. Izbjeljivanje ili bojenje pamuka nije obavezno. Pamukovo sjeme obraslo vlaknima prosječne je duljine 3 centimetra; odvajanjem sjemena i raznim postupcima prečišćavanja dobiva se vlažna tekstilna sirovina. Prije nego što je postojao stroj za pamuk, čovjeku je bio potreban cijeli dan kada bi izvadio sjemenke iz pola kilograma pamuka. Nakon pročišćavanja pamučna se vlakna prešaju u bale teške i po 250 kilograma i odvoze u tvornice tekstila, gdje se prerađuju u tkanine. Od cjelokupne svjetske proizvodnje tekstilnih vlakana, više od 70% otpada na pamuk.
Održavanje
Nakon osnovnih informacija o pamuku, ostaje samo još da saznate kako održavati pamučne stvari i tako se pobrinuti za njihovu sigurnost i dugotrajnost. Odgovor na to pitanje najbolje će Vam dati deklaracije i uputstva na stvarima koje kupite.. Pratite upute temperature i načina pranja te nemojte štediti kada su u pitanju nježni i mirisni deterdženti za pranje kako bi nježnost imala i poseban i unikatan miris.
Pogledajte naš asortiman patika OVDJE.