Kačketi – modne kape

1860. godine Bruklin Ekselsior (amaterski bejzbol klub iz Amerike) nosio je prvi model modernog kačketa. Prva kapa od mekog materijala sa čvrstim prednjim obodom bila je jedinstvena i po dugmetu koje je bilo ušiveno sprijeda. Početkom 20 vijeka ove kape postaju veoma popularne na cijelom američkom kontinentu, a prepoznavali su ih pod nazivom Bruklinski stil. Tokom 40-ih godina prošlog vijeka bruklinski, rani model modernog kačketa prolazi kroz redizajn. Tada bejzbol kapa poprima moderni, nama prepoznatljiv izgled. U evropi bejzbol nikada nije bio moderan sport niti sport kojem se pridavala velika pažnja zato su kod nas postali najpopularniji onda kada su ih počeli koristiti teniseri.

Nike kačket NK01

Funkcionalnost kačketa

Pitate se zašto je kačket najpopularnija kapa na svijetu?

Razlog je vrlo jednostavan i očigledan –  zato što su kačketi izuzetno funkcionalni i praktični. Dobar ljetnji, moderan modni ili sportski kačket jako često srećemo na ulicama kod modernih i stiliziranih ljudi, kod momaka i djevojaka koji vole da se oblače ležernije ali i na raznim treninzima i sportovima su jako, jako popularni. Opšta popularnost proizilazi iz činjenice da je ovo kapa koja vas čuva od sunca, od kiše i koja svojim modernim dizajnom dozvoljava da je svakodnevno nosite.

Koliko god su neizostavni za vruće ljetne dane ukoliko su dio našeg stila, toliko bez istih ne možemo prezimiti. Dok nas ljeti čuvaju od UV zračenja i topline, zimi nas čuvaju od hladnoće i vremenskih nepogoda. Možda niste znali ali skoro 30% topline ljudski organizam zimi gubi kroz glavu, nos, uši i grlo. Stoga, kačket nije samo modni dodatak, već prevencija od hladnoće ali i zimskih upala koje vrebaju. Ove sezone uz sportske kape, jako su popularne u kariranim ali i u jednobojnim dezenima s određenim printom marke ili natpisa.

Dsquared2 kačket DK01

Kačket nikako nemojte doživljavati samo kao modi dodatak zbog kojeg ćete biti primijećeni. Kačket je i vaš saveznik u borbi protiv hladnoće. Hladne temperature uzrokuju promjene u sastavu krvi što povećava vjerojatnost srčanog udara ili moždanog udara. Virusne, bakterijske i respiratorne infekcije također se uglavnom događaju zimi. Poduzimanje jednostavnih mjera predostrožnosti poput nošenja toplog kačketa može vam spasiti život.

Kačketi su često unisex

Kačketi se tako često koriste za marketing baš iz razloga što pokrivaju najširu publiku. Dakle, iste kačkete mogu nositi muškarci i žene, mogu se podesiti prema veličini glave, nosi ih bilo ko, uvijek su potrebni, lako podesivi. Upravo njihova jednostavnost ih i čini toliko poželjnim i popularnim već dugi niz godina.

Svakodnevno se koriste

Kačketi se nose svakodnevno. Naročito u sezoni, ljeti niko ne izlazi na sunce bez nekog vida zaštite na glavi, zimi je, takođe, prijeko potrebna. No, kačketi se ipak najčešće koriste od svih sličnih predmeta.

Stoga, kačketi su najopštiji izbor za svaku publiku. Koji god da je razlog nošenja kačketa, treba da priuštite sebi da izaberete modernu, elegantnu ili urbanu kombinaciju koja će naglasiti vaš jedinstveni stil i učiniti da blistate. Kačketi su bili tako popularni tokom ljeta, ali i preko zime možete da ih kombinujete uz sportske jakne i čizme. Kačketi su nekada bili rezervisani samo za muškarce, ali kako se moda mijenja, tako su kačketi došli u ruke žena sa stilom. Bez obzira na doba godine, oni mogu da se kombinuju na hiljadu načina! Kačketi su se pojavili na modnim pistama i vidjeli smo ih u najnovijim kolekcijama brendova Prada, Chanel ili Balenciaga.

Pogledajte našu galeriju fotografija i kombinujte svoje kačkete na moderne načine.