Kako odabrati majicu za trčanje?

Razni zdravstveni naučnici su već mnogo puta dokazali prednosti redovnog treninga: obična večernja trka pomoći će svima, ne samo u održavanju tijela u dobroj formi, već i osigurati zdrav san i dobro raspoloženje sljedećeg dana. Naravno, da bi trening uspješno prošao, i da bismo se mi osjećali ugodno prije, tokom a i poslije treninga, moramo imati odgovarajuću opremu koja će dopustiti našem tijelu da se pravilno znoji, da se pravilno kreće, da bude udobna i da nam ne stvara ni najmanji teret.

Puma majice PM01

Koji materijal odabrati?

Iako je pamuk poznat kao jako udoban, što se treninga i trćanja tiče pamuk nije najbolji odabir materijala majice za trčanje. To je zbog toga jer jako brzo upija, a onda i nadražuje kožu. Mješavine pamuka i sintetike nešto su bolje, pogotovo zato jer mnogo ne upijaju i ne smetaju koži kada su razne vrste iritacija u pitanju. Međutim, nisu poznate kao prozračni materijali, zbog čega ih je manje ugodno nositi tokom treninga i trčanja. Kad je riječ o sportskoj odjeći, najbolji su odabir zapravo sintetički materijali, kao što su poliester i najlon. Osim što ne upijaju, jako su prozračni, rastezljivi i mekani.

Duge ili kratke majice?

Osim ako ne trčite po ekstremno niskim temperaturama, uvijek se preporučuje birati kratke majice. Tijelo se i ovako tokom trčanja grije pa hladnoća ne bi trebala biti problem. Ako svejedno želite duge rukave, odaberite majicu koja je jako prozračna i udobna.

Lakoća

Svaka sportska odjeća mora biti izuzetno lagana. Teški komadi odjeće ne samo da će dodatno opteretiti vaše tijelo, nego će također ometati vaše pokrete. Takva odjeća može dovesti do umora i ometati cjelokupan trening. To, naravno, ne znači da trebate nositi tanku majicu kratkih rukava tokom zimskog trčanja. Međutim, prednost treba dati laganoj zimskoj odjeći koja će vas održavati toplom i ne ometati ventilaciju i prozračnost.

 Ako navečer trčite negdje u predgrađu ili u blizini ceste, obavezno kupujte odjeću s reflektirajućim elementima. Neke od stavki, kao što su pruge ili treperenje, mogu se kupiti u svakoj trgovini. Imajte na umu da reflektivni umetci trebaju biti na prednjoj i na stražnjoj strani odjeće, kao i na cipeli.

Ako se trčanjem bavite rekreativno vama će pri izboru majice biti najvažnija ventilacija i sastav materijala kako bi se smanjilo znojenje.

Svi ljubitelji trčanja žele imati majicu koja dobro izgleda, ima izvrsne performanse i kvalitetu materijala, udobna je, sašivena tako da šavovima ne iritira kožu, odlično ventilira, a pri tom nas čuva od ultraljubičastog zračenja sunca. Zvuči kao da tražimo super majicu! Ne tražimo! Na našem web shopu pogledajte izbor i odlučite se za Vašu majicu za lijep, moderan i udoban trening i izgled.